Ben je een bikkel of een baviaan?

Ben je een bikkel of een baviaan?
 
De winter is aangekomen en dat betekend dat we een onderscheid gaan krijgen in de surfwereld tussen bikkels en bavianen. Bavianen gaan in de winter surfen en raken onderkoeld. Bavianen zijn ook helemaal geen koude omgeving gewend dus dan moeten ze ook niet gaan surfen in de winter. Bikkels echter surfen wel in de winter, maar doen wel genoeg neopreen aan om warm te blijven. Iemand die met een watertemperatuur van onder de 10 graden geen extra schoentjes of ander neopreen aantrekt is dus een baviaan en geen bikkel. Genoeg geouwehoer, hierbij een paar richtlijnen voor als je in de winter door wil surfen!:
 
Water temperatuur  boven 15 graden:  Wetsuit (5/3) aan en geen gelaf, schoentjes zijn niet nodig.
 
Water temperatuur tussen  10-15 graden: wetsuit aan misschien ook schoentjes, ligt een beetje aan het weer.
 
Water temperatuur tussen  5-10 graden:   Cap+schoentjes een must. Als je het geen probleem vind om met handschoenen te vragen dan kun je die ook aantrekken. Een shorty kan ook nog over je wetsuit indien je het erg koud hebt.
 
Water temperatuur onder de 5 graden: Trek al het neopreen aan dat je kan vinden!  Zoek naar al die dikke gebreide truien van je oma en trek ze aan. Nee, even serieus: Niet aan te raden surftemperatuur alleen als je echt goede gear hebt en je het heel graag wil. Met een droogpak zou het ook kunnen. Doe vooral een kortere sessie. Je houd dit niet een hele dag vol maar slechts een paar uur.
 
Laatste tips: Hoe kouder het word hoe, korter je sessie. In de zomer kunnen we een zon ondergangsessie doen maar in de winter ben je er na een paar uur wel klaar mee. Gevoelstemperatuur speelt een grote rol! Een dag met regen en noord tot noord-oosten wind is veel kouder dan een zonnige dag met zuid tot zuidwesten wind!
 
Tot slot: Neopreen aan en gaan! Surfen is awesome, ook in de winter! Surf enkel wel met verstand en wordt geen baviaan!

©DWV Hardboard, de dag waarop Pasen en Pinksteren gelijk vielen, 2011
Mede mogelijk gemaakt door GoalGorilla Drupal webdevelopment