Kitesurfen

Kitesurfen

Kitesurfen is een zeer spectaculaire sport die wereldwijd zeer snel groeit. Ook in Nederland is deze freestyle sport inmiddels immens populair, zowel onder mannen als vrouwen. De Nederlandse toppers doen mee aan internationale events en scoren daarbij goed. Bij het kitesurfen kun je snelheden halen tot ongeveer 70km/u en sprongen maken van ruim 10 meter hoog en tot zo'n 100 meter ver. In de tijd dat je los bent van het water kun je de meest extreme stunts uithalen. Dit maakt de sport dan ook zeer uitdagend.

Kitesurfen bij Hardboard

Naast windsurfen kun je bij Hardboard ook kitesurfen. Het is niet nodig om een ervaren kitesurfer te zijn voordat je lid wordt bij Hardboard. Ook als je nog nooit een board of kite aangeraakt hebt, kun je het toch vrij snel leren. De meeste leden leren pas kitesurfen nadat ze lid zijn geworden.

  • Materiaal:
    Hardboard heeft zelf kitesurfmateriaal, dit materiaal kun je huren bijvoorbeeld voor gewoon een dag surfen ofvoor op trip. Het hele jaar wordt er voor gezorgt dat dit materiaal up to date en in goede staat blijft. Omdat kitesurfen gevaarlijk kan zijn wanneer je niet goed weet hoe je met het materiaal om moet gaan, wordt er gebruik gemaakt van een kitewaardigheidssysteem. Dit bepaald of je individueel of onder begeleiding materiaal mag gebruiken.
  • Kitewaardigheidssysteem
    Binnen Hardboard wordt er dus gebruik gemaakt van dit systeem. Er zijn drie niveaus: Kite-basic, Kite-waardig en Kite-gevorderd. Dit wordt gereflecteerd door één, twee of drie kitebolletjes bij je profiel. De Flyhigh commissie bestaat uit ervaren surfers en zijn bevoegd leden kite-waardig te benoemen. De Flyhigh commissie kan je ook tot kite-gevorderd benoemen. Je mag dan ook high-end kites meenemen.
  • Instructie:
    Om het kitesurfen goed onder de knie te krijgen, is er contact met een externe surfschool voor de eerste stappen. Heb je de eerste stappen jezelf eigen gemaakt, dan kan je met hulp en onder toezicht van ervaren Hardboardleden met Hardboardmateriaal verder oefenen. Als je genoeg ervaring hebt opgedaan mag je zonder toezicht materiaal van Hardboard gebruiken.
  • Kitepro's
    Hardboard heeft een aantal gevorderde kiters die met hun goedvinden door Flyhigh kite pro zijn benoemt. Dit wordt gereflecteerd door twee of drie groene bolletjes achter hun naam. Zij zijn in staat om tijdens het surfen niet alleen op hun eigen, maar ook andermans vaargedrag te kunnen letten. Als kite basic heb je een kite pro nodig om materiaal van Hardboard mee te nemen. Zij kunnen je vertellen wat voor materiaal geschikt is om mee te nemen en letten er op dat je niet onbewust jezelf in gevaar brengt. Dit kost ze echter wel tijd die ze niet niet kunnen surfen, ook wanneer je dat zelf niet merkt (ze kunnen bijvoorbeeld niet te ver bij je vandaan varen). Vraag daarom altijd een kitepro persoonlijk en van tevoren, of hij die vaardag op je wil letten. Ze zullen vrijwel altijd ja zeggen, maar het is natuurlijk niet netjes om daar zonder overleg van uit te gaan.
  • Vervoer:
    Omdat in de buurt van Enschede geen enkele surfspot is te vinden, moeten we altijd een vrij grote afstand afleggen om te gaan surfen. Daarom heeft Hardboard vervoer beschikbaar om naar de surfspots toe te rijden. Klik hier voor meer informatie over ons wagenpark
  • Gezelschap:
    Wat is er nou leuker dan alleen surfen? Precies, met een groep surfen. Ook al is kitesurfen een individuele sport, het betekent niet dat je het in je eentje moet beoefenen. Door met een groep te gaan surfen motiveer je elkaar om van elkaar te leren, deel je de vervoerkosten, en is het bovendien veel gezelliger.
©DWV Hardboard, de dag waarop Pasen en Pinksteren gelijk vielen, 2011
Mede mogelijk gemaakt door GoalGorilla Drupal webdevelopment